Věděli jste, že…….

  • pro děti nejsou vhodné sladkosti v podobě sušenek, bonbónů, limonád, snídaňových cereálií. Velký pozor je třeba si dávat na výrobky, které obsahují fruktózu nebo fruktózový sirup. Nadbytek fruktózy může způsobit inzulinovou rezistenci, zvýšit hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Namísto nevhodných sladkostí mějte po ruce čerstvé ovoce, sušené ovoce, ořechy. Výjimkou je hořká čokoláda.

 

  •  pravidelná konzumace kvalitní hořké čokolády působí protizánětlivě. Po čokoládě se totiž daří „dobrým „ probiotickým bakteriím ve střevě, ty se úspěšně množí a tvoří látky, které chrání srdce a cévy před aterosklerózu a přispívají ke snížení krevního tlaku.

 

  • nadměrná konzumace chleba, pečiva a slazených moučných výrobků vyrobených z pšenice vyšlechtěné k vysokým výnosům a k vyššímu obsahu lepku znamená nevhodně velkou zátěž pro organismus. Lepek provokuje zánět v těle. Pšenice je nejhorší potravina, která je příčinou rychlejšího stárnutí. Vyvolává zvýšenou chuť k jídlu, zvyšuje hladinu krevního cukru (obsahuje specifický druh škrobu amylopektin –A) a vyvolává návyk.

 

  • pravidelná konzumace za studena lisovaného olivového oleje, občas i konopného snižuje celkový cholesterol.

 

  • rostlinné oleje nejsou vhodné k tepelné úpravě stravy. Smažte na sádle. Sádlo obsahuje zdravé Krátké mastné kyseliny a je při tepelném zpracování velmi odolné vyšší teplotě.